måndag 3 mars 2008

Att säga är ett................


Efter en tids frånvaro på bloggen är jag tillbaka! Ska från och med nu ha minst ett nytt inlägg i veckan. Det är ju inte så att det fattas saker att skriva om utan det är väl snarast tiden som har svårt att räcka till.

I fredags besökte jag Norrsundets massafabrik. Fabriken som ligger under nedläggning då Stora Enso bedömer att det inte på sikt kommer att vara lönsamt att ha fabriken igång. Drygt trehundra medarbetare plus underleverantörer och entreprenörer kommer att drabbas. Lokal facket är oroligt naturligtvis om vad som ska hända med alla dem som kommer att förlora sitt arbete. Vår partiledare Mona Sahlin har varit där, liksom jag nu. Däremot har regeringen visat ett totalt ointresse. Näringsministern gjorde till ock med ett uttalande tidigare som innebar att det här är inget för polititken utan det här får marknaden klara av. Vi har hört det förut när borgerligheten har ansvaret. Annat ton i skällan var det när Nuvarande Näringsministern var i opposition. Vem minns inte stormen Gudrun och allt det elände som den drog med sig. Då var nuvarande Näringsministern snabb att ställa krav på vad den politiska nivån skulle göra. Jag vet det eftersom jag själv som Kommunminister var nere vid flera tillfällen och besökte de bygder som var värst drabbade.

Skulle man ha lyssnat på borgerligheten då så var det väl närmast Göran Perssons fel att det blev storm överhuvudtaget.

Nej när det gäller Norrsundet och framtiden för en hel bygd då har inte Näringsministern tid att ens bry sig. Hon lovade i en Riksdagsdebatt för ett tag sedan att hennes Statssekreterare skulle höra av sig: Så hade inte skett till i fredags i varje fall.

Den Moderatledda regeringen borde skämmas över sin flathet så här långt och mest borde Näringsministern skämmas!

Som opposition kommer vi att driva på allt vi kan!

Littorin har det kämpigt numera också. Dels så viker nyanmälda lediga jobb kraftigt, dels så kommer det allt tätare med rapporter om svartarbete under slavliknande villkor. Senast i veckan som gick avslöjades en arbetsplats i Uppdrag granskning som konsekvent utnyttjat papperslösa afrikaner att jobba för 15-20 kronor i timmen. Littorin har tillsamman med Justitieministern visat handlingskraft som heter duga! Man har tillsammans inrättat en hjälptelefon där nödställda svartarbetare kan höra av sig och berätta om sitt elände. Troligt att de kommer att ringa va!? Att däremot låtsas om att man avlövat arbetsmiljöverekte 160 miljoner samt plågat facket med A-kasse avgifter m.m låter sig inte göras. Sverige behöver fler som ser till att beslutade lagar följs. Det kan vara arbetsmiljöinspektörer, det kan vara de fackliga organisationerna, men då måste vi också ha en regering som inte bara säger att man gillar den svenska modellen utan också verkar på ett sätt så att så även sker i handling.

Upp till bevis om din Svenska Modell Littorin!


Sven-Erik Österberg

v.ordf i Riksdagens Arbetsmarknadsutskott

Inga kommentarer: