torsdag 13 mars 2008

Dags att bekänna färg i Lavalmålet!

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har ständigt sagt att han står för den svenska modellen där kollektivavtal och inte lag ska sätta regelerna på arbetsmarknaden. Littorin har också i ett flertal debatter i Riksdagen framhärdat och sagt att de svenska kollektivavtalen ska gälla och att svensk lag ska justeras att så även blir fallet efter den sk. Lavaldomen som kom strax före jul. Allt väl så långt skulle man kunna säga även om magkänslan i vanlig ordning är att regeringen även har en annan dagordning som de hellre än gärna vill verkställa så snart som möjligt.
Denna känsla stärks med kvadraten när man ser vad som hände på Riksdagens EU-nämnd igår den 12 mars. Från oppositionens sida ställde man krav på Statsministern att han tydligt och klart i EU sammanhang skulle hävda den svenska modellen och framföra de bekymmer som ändå Lavaldomen ger till den svenska modellen och vårt tradition på arbetsmarknaden.

Svaret från Statsministern gör mig både förskräckt och upprörd, innerst inne kanske inte förvånad. Statsministern sägger att han kommer inte åka till EU med några lappar med frågor som han ska driva åt oppositionen!
Hallå! Det är väl inte oppositionen det handlar om även om vi driver frågan. Det handlar ju om de svenska löntagarna och de som tillfälligt jobbar här av olika anledningar. Vilken lön och vilka villkor ska gälla när de utför sina arbeten här?
Tydligen så tycker inte Statsministern att detta är en så viktig fråga att han ens ids besvära sig och aktualisera detta i sitt EU arbete. Tyvärr så måste jag i likhet med Leif Pagrotsky konstatera att Reinfeldt bidrar i allt högre grad till en Finlandisering av EU arbetet. Vi stör ingen i EU från Borgerligheten vi är lojala och låter andra bestämma. Vi är så lyckliga att vi får komma hit och lyssna på de stora pojkarna när de bestämmer. Sen om svenska löntagare kommer i kläm så gör väl det inget, vi får ju stöd av Svenskt Näringsliv

Man skäms på svenska Regeringens vägnar och dess Statsminister


Sven-Erik Österberg

Inga kommentarer: