tisdag 31 juli 2007

Den osynliga regeringen!

Så kom då statsministern till slut ut från sin semester tystnad. Nu gällde det regeringens och ytterst statsministerns syn på det interna försvarsbråket. Finansminister Borg lät ju framhävda i Visby under Politikerveckan att försvaret skulle årligen spara 4 miljarder för att stärka statskassan. En yrvaken Försvarsminister visste ingenting om sin partiväns utspel. Folkpartiet visste heller ingenting. I det senare fallet: Vem är förvånad?
Med tanke på vad statsministern sa angående det interna regeringsbråket så hade det nog för hans egen del varit lika bra att semester tystnaden bestått. Han framstod som helt viljelös, visste egentligen ingenting utan hänvisade till att budgetförhandlingarna inte var klara!

Man trodde ju i sitt stilla sinne att när landets finansminister gick ut med besparingar på försvaret att frågan var förankrad i regeringen, eller åtminstone med stöd från regeringsbildaren, men så framstår det ju inte. Regeringsbildare förresten: Det verkar ju som om respektive partiledare är regeringsbildare för sin partiavdelning i regeringen. På frågan om hurvida Lars Lejonborg ska sitta kvar i regeringen efter att han avgått som partiledare så hänvisade statsministern till Folkpartiet. Jag har alltid trott att det var statsministern som var regeringsbildare men det verkar som om den nuvarande högerledaren abdikerat från detta uppdrag också!!??
I en undersökning från den "objektiva" organet Företagarna så framgår det att småföretagarna i Sverige är mest missnöjda i jämförelse med sina nordiska kollegor. Frågan är som alltid om det är småföretagarna eller om det är organisationen Företagarna som är mest missnöjd. Deras nye VD verkar direkt ha hamnat i de gamla hjulspåren. Annat var väl inte att vänta, men man kunde ju alltid hoppats.
I en Sifo undersökning så har småföretagarnas förtroende för högerregeringen sjunkit drastiskt sedan valet. Regerings taleskvinna i dessa frågor Maud Olofsson berättade i en Eko intervju att regeringen har faktiskt genomfört det mesta som företagarna vill. I så fall måste de inte ha märkt detta då. Eller så tar Maud Olofsson i, i överkant i vanlig ordning i egen övertygelse om att det är sant. Eller kan småföretagarnas svängning helt enkelt bero på att regeringen är ganska dålig, även på småföretagare politik. Det kanske inte enbart handlar om regler och F-skattesedlar på löpande band utom om man tror att regering klarar sitt jobb och om det leder åt rätt håll. För det är väl inte organisationen Företagarna som tappat tron på regeringen................

Sven-Erik Österberg Riksdagsledamot (s)

Inga kommentarer: